+420 704 384 480

(po-pá: 8-16 hod)

info@mikoma.cz

Jahody lyofilizované

Jedno z nejběžněji pěstovaných ovocí v českých zahradách jsou zcela jistě jahody. Možná Vás tedy překvapí, že vůbec nepochází z Evropy ale Severní Ameriky, kde byly oblíbenou pochoutkou indiánů. Do Evropy se dostaly až díky kolonistům a rychle se zařadily mezi velmi oblíbené plodiny. Hlavní výhodou bylo, že se nemusely přizpůsobovat podnebí a rostly téměř bez problémů. Tak se stalo, že se jahody staly v Evropě mnohem populárnější než v Americe, odkud původně pocházely. Až v okamžiku, kdy Američané objevili anglickou pochoutku zvanou "jahody se šlehačkou", začali je pěstovat komerčně.

Zdravotní výhody

Péče o oči - hlavním důvodem téměř všech problémů týkajících se zraku je přítomnost volných radikálů způsobená nedostatkem některých živin. S vyšším věkem a nedostatkem těchto živin mohou volné radikály způsobit těžké poškození očí (suché oči, degenerace optických nervů, makulární degenerace, poruchy vidění a zvýšená náchylnost k infekcím). Antioxidanty, jako jsou flavonoidy, fenolické fytochemikálie a kyselina ellagová, které jsou všechny přítomny v jahodách, mohou těmto problémům do značné míry zabránit.
Nastartujte imunitu - imunitní systém je naší první linií obrany proti infekcím, mikrobiálním účinkům a řadě dalších potenciálně nebezpečných stavů. Vitamín C přítomný v jahodě posiluje imunitní systém a pomáhá při léčbě běžného kašle a nachlazení. Vitamín C je také antioxidant, což znamená, že neutralizuje volné radikály, škodlivé vedlejší produkty buněčného metabolismu, které jsou neustále vytvářeny v našem těle. Tyto volné radikály jsou zodpovědné za mutaci DNA zdravých buněk do rakovinných buněk a následně jsou odpovědné za řadu onemocnění, včetně onemocnění srdce a různých druhů rakoviny. Jediná porce jahod obsahuje přibližně 150% denní potřeby vitamínu C!
Pomáhá proti artritidě - degenerace svalů a tkání spolu s akumulací toxických látek a kyselin (jako je kyselina močová) v těle, jsou z velké míry způsobeny účinky volných radikálů. Jde o hlavní faktory vzniku artritidy a dny. Jak již bylo zmíněno dříve, jahody jsou bohaté na antioxidanty a detoxikační látky, které pomáhají při léčbě těchto stavů.

Kuchyňské využití

Lyofilizované jahody se většinou konzumují jako pochoutka, nicméně je lze přidat i do jogurtů, müsli a cereálií. Pokud je vystavíme vodě nebo vlhku, můžeme jahody rehydratovat (nasají vodu, kterou ztratily při sušení). Vzhledem k tomu, že mrazem sušené ovoce je velmi lehké a přitom si zachovává všechny důležité látky, skvěle se hodí jako doplněk stravy pro sportovce a turisty, kteří při svých cestách počítají každý gram. Touto pochoutkou jistě potěšíte i děti, které si na cestách rády něco zakousnou.
Vstoupit do e-shopu >>
Jahody lyofilizované 45 g
mrazem sušené jahody
větev s jahodami
jak rostou jahody
Nutriční hodnoty na 100g
Energetická hodnota: 1200 kJ
287 kcal
Tuky: 4 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0.1 g
Sacharidy: 51 g
z toho cukry: 50 g
Bílkoviny: 7.6 g
Sůl: 0 g

0