+420 704 384 480

(po-pá: 8-16 hod)

info@mikoma.cz

Maliny lyofilizované

Archeologické nálezy ukazují, že už obyvatelé paleolitických jeskyní jedli maliny. Ke kultivaci však začalo docházet až kolem 4. století př.n.l. V době helénismu byly spojené s plodností a začaly se objevovat také v mytologii. Jedna pověst uvádí, že maliny byly původně bílé, ale když si Zeusova ošetřovatelka Ida poranila prst o trn, její krev zbarvila bobule do červena. Zajímavé je, že lidé přikládali daleko větší význam listům rostliny, než samotným plodům. Listy se užívaly pro přípravu lektvarů, mastí a léčivých čajů. Větší zájem o samotné plody je záležitostí poměrně nedávnou, což vedlo k velkému rozvoji komerčního pěstování malin zejména v USA.

Zdravotní výhody

Redukce vrásek - maliny skvěle fungují při redukci vrásek a pigmentových skvrn souvisejících s věkem. Dokáží chránit kůži před škodlivými slunečními paprsky a vitamín C navíc pokožce dodává výživu. Díky redukci menších vrásek bude Vaše pleť vypadat mladší a svěžejší. Maliny nemusíte užívat jen vnitřně, zkuste si vyrobit domácí pleťový krém. Stačí vzít obyčejný bílý jogurt a přidat do něj šálek malin. Směs rozmíchejte až je zcela hladká. Vniklý krém naneste na celý obličej a nechte 15 minut působit, pak už se jen stačí opláchnout vodou.
Lepší zrak - maliny se ukazují jako vynikající přírodní prostředek podporující zdravé oči. Makulární degenerace je s věkem související stav, který negativně ovlivňuje zrak a vede až k poškození sítnice. Přidejte do svého jídelníčku maliny, které díky vysokému zastoupení vitamínů a antioxidantů potlačují nástup zhoršování lidského zraku.
Snadnější hubnutí - lesní ovoce má obecně vysoký obsah vlákniny a maliny jsou navíc plné manganu. Vláknina pomáhá zpomalovat trávicí proces, díky čemuž se cítíme najedení delší dobu. Stopový minerál mangan zlepšuje metabolismus a díky tomu začne tělo jednodušeji spalovat tuky. Pokud hledáte lahodný a účinný způsob jak zhubnout, maliny mohou být nejlepší přírodní možností.

Kuchyňské využití

Lyofilizované maliny se většinou konzumují jako pochoutka, nicméně je lze přidat i do jogurtů, müsli a cereálií. Pokud je vystavíme vodě nebo vlhku, můžeme maliny rehydratovat (nasají vodu, kterou ztratily při sušení). Vzhledem k tomu, že mrazem sušené ovoce je velmi lehké a přitom si zachovává všechny důležité látky, skvěle se hodí jako doplněk stravy pro sportovce a turisty, kteří při svých cestách počítají každý gram. Touto pochoutkou jistě potěšíte i děti, které si na cestách rády něco zakousnou.
Vstoupit do e-shopu >>
Maliny lyofilizované 45 g
mrazem sušené maliny
větev s malinami
jak rostou maliny
Nutriční hodnoty na 100g
Energetická hodnota: 1211 kJ
289 kcal
Tuky: 4 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0.3 g
Sacharidy: 51 g
z toho cukry: 51 g
Bílkoviny: 7.6 g
Sůl: 0 g

0