+420 704 384 480

(po-pá: 8-16 hod)

info@mikoma.cz

Pekanové ořechy

Pekany jsou okouzlující ořechy s křupavou, máslovou strukturou. Jde o bohatý zdroj bílkovin, vlákniny a zdraví prospěšných látek. Vhodné jsou nejen k přímé konzumaci, ale skvěle se hodí na nejrůznější cukrovinky, buchty i koláče. Slovo "pekan" pochází z jazyka domorodých indiánů a znamená "ořech, na který je potřeba kámen". Předpokládá se, že ořechy byly nejprve kultivovány domorodými Američany a kolem 16. století získali popularitu v Evropě. Dnes jsou konzumovány a pěstovány po celém světě, nicméně hlavním producentem je stále USA, které představuje více než 80% světové produkce.

Zdravotní výhody

Prospívají srdci - vědci z univerzity Loma Linda zjistili, že denní konzumace pekanů může snížit riziko vzniku koronárních chorob tím, že zabrání škodlivé oxidaci krevních lipidů v těle. Tato zjištění byla zveřejněna v srpnu 2006 v časopise Nutrition Research.
Snižují cholesterol - závěry ze studie prováděné univerzitou v Novém Mexiku naznačují, že účastníci, kteří konzumovali půl šálku pekanů denně jako součást své stravy, snížili hladinu LDL "špatného" cholesterolu o šest procent a nepřibrali na váze.
Chrání nervový systém - článek v časopise Nutraceutical Research ukazuje, že konzumace hrstky pekanů denně může zpomalit progresi motorické neuronové degenerace. Vědci se domnívají, že to může být způsobeno přítomností vitamínu E (silný antioxidant), který chrání před poškozením buněk.
Spousta živin - pekany jsou plné vlákniny a bílkovin, což z nich dělá skvělou svačinku. Také se mohou pochlubit přítomností dalších vitaminů a minerálů, včetně železa, manganu, mědi, thiaminu a hořčíku. Tyto živiny zajišťují, že naše tělo nestrádá, podporují vývoj kostí, chrání kardiovaskulární systém a pomáhají funkci mozku.

Pěstování

Pekany pocházejí z ořechového stromu původem ze Spojených států. Sezóna začíná počátkem listopadu a může trvat až do prosince. Většina stromů začne produkovat ořechy po 6-8 letech od vysazení. Důležité je sklízet dříve, než začnou ořechy padat na zem, kde se v nich hromadí vlhkost a stávají se nejedlé. Pro komerční účely se používají mechanické třepačky, které zajistí sběr pekanů na vrcholu zralosti přímo ze stromů.
Vstoupit do e-shopu >>
Pekanové ořechy 250 g
pekan ve skořápce
pekan na větvi
strom s pekan ořechy
Nutriční hodnoty na 100g
Energetická hodnota: 2893 kJ
691 kcal
Tuky: 72 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 4.2 g
Sacharidy: 4 g
z toho cukry: 3 g
Bílkoviny: 9 g
Sůl: 0.01 g

0