+420 704 384 480

(po-pá: 8-16 hod)

info@mikoma.cz

Sezam semínka

Sezam má, stejně jako většina semínek, dlouhou historii. Pojmenování pochází z raně egyptského slova "semsenta", které je uvedeno na Ebersově papyru (obsahuje seznam bylin a koření využívaných ve starém Egyptě). Vůbec první zmínka ovšem pochází z asyrského mýtu, který tvrdí, že bohové pili sezamové víno v noci před tím, než vytvořili Zemi. Praktické využití se datuje do období kolem roku 3000 př.n.l., kdy Číňané používali sezamový olej jako světelný zdroj a vzniklé saze pro výrobu inkoustu. Nicméně s postupujícím časem se stal sezam především zdrojem semínek a oleje. Velmi oblíbený je především na Blízkém a Dálném východě.

Zdravotní výhody

Snižuje hypertenzi - řada výzkumů ukázala, že přírodní oleje sezamových semen jsou spojeny se snížením hypertenze. Díky tomu se snižuje celková zátěž kardiovaskulárního systému a předchází se nejrůznějším srdečním onemocněním. Ve velké míře obsažený hořčík je znám jako vazodilatační činidlo (činidlo, které snižuje krevní tlak), což ze sezamu dělá skutečného pomocníka v boji proti hypertenzi.
Prevence rakoviny - díky široké škále vitamínů a minerálů není překvapením, že sezamová semínka snižují riziko vzniku rakoviny. Kromě běžně zastoupených minerálů, včetně hořčíku, který má silné antikarcinogenní účinky, obsahuje sezam také fytáty, neobvyklé sloučeniny zabraňující rakovině, které fungují jako antioxidanty a snižují účinky volných radikálů. Volné radikály jsou nebezpečné vedlejší produkty buněčného metabolismu, které byly spojeny s mnoha druhy rakoviny.
Bojujte s cukrovkou - sezam obsahuje spoustu látek, které snižují pravděpodobnost vzniku cukrovky a navíc pomáhají zvládat symptomy u pacientů, kteří již cukrovkou trpí. Dále bylo prokázáno, že sezamový olej může pozitivně ovlivnit dopad různých léků, jako je glibenklamid, u pacientů trpících diabetem 2. typu. Zlepšuje funkčnost tohoto léku a dále reguluje hladinu inzulínu a glukózy v těle, čímž pomáhá zvládat příznaky diabetu.

Kuchyňské využití

Semínka mají široké využití především v mnoha asijských kuchyních. Oblíbené jsou kořeněné pasty, které dodávají chuť indickým pokrmům. Důležitou roli mají v japonské vegetariánské kuchyni. V Číně se využívají k ochucení koláčů, sušenek a oblíbených dezertů, jako jsou sezamové kuličky a krémy. Najdete je ovšem i v pikantních pokrmech. Bílý sezam má oříškovější chuť, ale v rozhodování, zda použít bílá nebo černá semínka, většinou hraje nejdůležitější roli estetická stránka věci, protože chuť je velmi podobná.
Vstoupit do e-shopu >>
Sezam semínka 500 g
sezam světlý
sezam - pečivo
pěstování sezamu
Nutriční hodnoty na 100g
Energetická hodnota: 2650 kJ
633 kcal
Tuky: 56 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 8.3 g
Sacharidy: 9 g
z toho cukry: 0 g
Bílkoviny: 28.5 g
Sůl: 0.03 g

0