+420 704 384 480

(po-pá: 8-16 hod)

info@mikoma.cz

Papaya kousky

Papája pochází pravděpodobně ze Střední Ameriky, ale v plané podobě prozatím nebyla nalezena. Postupem času ji lidé rozšířili po všech paleotropických oblastech světa, kde se bez problémů naturalizovala. Nejvíce se pěstuje v Indii, Brazílii, Indonésii, Nigérii a Mexiku. Její velkou předností je to, že není nijak náročná na kvalitu půdy. Papája obecná je rychle rostoucí dřevina, která plodí již třetí rok po vysazení. Ročně vyprodukuje 50 až 150 plodů. Díky sladké chuti se stala vyhledávaným ovoce. Říká se, že po banánech, pomerančích a mangu je celosvětově čtvrtým nejpopulárnějším tropickým ovocem.

Zdravotní výhody

Silný antioxidant - volné radikály jsou reaktivní molekuly, které vznikají během různých metabolických reakcí probíhajících ve vašem těle. V některých případech, třeba při jejich nadbytku, se tělo dostává do stavu tzv. oxidativního stresu. Ten tělu škodí a může vyústit ve vznik celé řady onemocnění. Antioxidanty, včetně karotenoidů obsažených v papáje, mohou neutralizovat radikály a bránit tak jejich škodlivým účinkům.
Prevence vzniku rakoviny - schopnost papáji bojovat proti rakovině je dána hlavně tím, že dokáže redukovat volné radikály v našem těle. Na rozdíl od jiných druhů ovoce, však vykazuje i další schopnosti v boji proti této zákeřné chorobě. Mezi 14 druhy ovoce, které byly studovány pro své antioxidační schopnosti, vykazovala pouze papája schopnost působit proti rakovině prsu. Ve skupině starších lidí, jejichž žaludeční sliznice vykazovala známky zánětu dokázala navíc snížit míru oxidativního poškození sliznice.
Lepší trávení - enzym papain, obsažený v plodech, štěpí bílkoviny a pomáhá tak s trávením potravy. Lidé žijící v tropech užívají papáju při léčbě zácpy a při dalších projevech dráždivého tračníku. Studie potvrzují, že lidé pravidelně konzumující toto ovoce trpí méně zácpou a plynatostí.
Bojujte s chřipkou a nachlazením - žijete-li zdravým způsobem života, může vám papája navíc pomoci udržet tónovanou a mladistvou pleť. Vysoká aktivita volných radikálů je zodpovědná za nadměrný vznik vrásek, snížení pružnosti kůže a dalších změn, které jsou spojeny s procesem stárnutí. Vitamín C a lykopen, obsažený v papáje, chrání vaši kůži a udržují pleť mladistvou.

Kuchyňské využití

Námi prodávaná papája je nesířená a nepřislazovaná, takže se skvěle hodí do všech zdravých jídel. Navíc se jedná o malé kostičky, které nemusíte nijak upravovat a rovnou se dají přidat do jogurtů, cereálií a müsli. Zkuste jimi oživit ovocné a zeleninové saláty. Nebo si je dopřejte jako zdravou pochoutku v průběhu dne. O papáje se mluví jako o jednom z nejzdravějších druhů ovoce, tak proč si ho nedopřát v podobě malé svačinky.
Vstoupit do e-shopu >>
Papaya kousky 250 g
sušená nesířená papaya
sušená papaya bez cukru
jak roste papaya
Nutriční hodnoty na 100g
Energetická hodnota: 1549 kJ
370 kcal
Tuky: 0 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g
Sacharidy: 93 g
z toho cukry: 42 g
Bílkoviny: 0 g
Sůl: 0 g

0