+420 704 384 480

(po-pá: 8-16 hod)

info@mikoma.cz

Fíky natural

Fíkovník patří k nejstarším kulturním rostlinám. Pochází pravděpodobně z Přední Asie, ale dnes se pěstuje po celém světě v oblastech s mírnou zimou. Že je fíkovník rostlina mimořádně stará, svědčí i nedávný nález v Izraeli. Na raně neolitickém nalezišti z let 11000 př.n.l. našli archeologové napůl zuhelnatělé pozůstatky devíti fíků, a to u někdejšího skladu. Bylo zjištěno, že jde o plody fíkovníku, který se nemohl rozmnožovat semenem, nýbrž pouze řízkováním. Tento nález tedy posunuje pěstování ovoce člověkem o dobrých 5 000 let hlouběji do minulosti než se dosud myslelo. O další rozšíření se postarali Řekové a Římané. Z Diokleciánových ediktů je zřejmé, že pěstování fíkovníků mělo v římské provincii Dalmácie již tehdy velmi starou tradici.

Zdravotní výhody

Silné kosti - je zajímavé, že právě fíky obsahují tři nejdůležitější stavební látky pro zdravé kosti. Nachází se v nich vápník, hořčík a vitamín K2. Tyto prvky nejsou moc efektivní, pokud nejsou pohromadě a zde jsou pohromadě v dostatečném množství. V této koncentraci a složení se snadno dostanou do krevního oběhu a budou podporovat zdravý vývoj kostí. Kdyby se dostal do těla jen samotný vápník, neměl by takový účinek a mohl by naopak podpořit kalcifikaci žilních stěn.
Zdravé srdce - jak již bylo uvedeno výše, fíky napomáhají minimalizovat usazování vápníku v krvi. Díky vysokému obsahu draslíku se navíc starají o zdravé srdce a pomáhají udržovat nízký tlak.
Zdroj vlákniny - nerozpustná vláknina pomáhá při čištění tlustého střeva. Tímto způsobem pomáhá při problémech se zácpou. Oba typy vlákniny (rozpustná a nerozpustná) jsou skvělou kombinací pro regulaci tělesné hmotnosti. Rozpustná vláknina pomáhá zpomalit rychlost trávení a zajišťuje delší pocit plnosti. Dále také pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

Kuchyňské využití

Fíky jsou zdravou alternativou pro ty z nás, kteří rádi mlsají sladkosti. Obsahu nerafinovaných cukrů, vlákniny, pektinu a vitaminů se žádný bonbon nebo čokoládová tyčinka nevyrovná. Fíky ale nacházejí také mnoho způsobů využití při přípravě nápojů a pokrmů. Vyrábí se z nich džusy, sirupy, marmelády, džemy a cukrovinky, nebo je můžeme použít pro přípravu ovocných koláčů a gurmánských omáček k masovým pokrmům. V jižních oblastech Evropy se fíky též používají pro pečení a nadívání masa.
Vstoupit do e-shopu >>
Fíky natural 250 g
sušené nesířené fíky
sušené fíky bez cukru
jak rostou fíky
Nutriční hodnoty na 100g
Energetická hodnota: 1041 kJ
249 kcal
Tuky: 1 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0.1 g
Sacharidy: 64 g
z toho cukry: 55 g
Bílkoviny: 3.3 g
Sůl: 0.1 g

0