Vlašské ořechy
Vlašské ořechy jsou považovány za velmi zdravou surovinu, která je bohatá na bílkoviny, antioxidanty a Omega-3 mastné kyseliny. Mnoho studií odhalilo řadu zdravotních přínosů, které mají. Všestranné využití těchto stromových ořechů usnadňuje jejich začlenění do stravy. Mají bohatou, ořechovou chuť a máslovou strukturu, která z nich dělá běžnou složku cukrovinek, sušenek, koláčů a dalších pečených výrobků.
Snižují hladinu cholesterolu - jde o jeden z nejbohatších potravinových zdrojů kyseliny alfa-linolenové, esenciální Omega-3 mastné kyseliny. Studie z roku 2009 v časopise American Journal of Clinical Nutrition porovnávala účinky ořechů a ryb na koronární onemocnění srdce. Oba tyto zdroje potravin jsou bohaté na různé typy Omega-3 mastné kyseliny. Výzkum ukázal, že ořechy byly účinnější než ryby při snižování hladiny "špatného" cholesterolu v krvi.
Snižují krevní tlak - vlašské ořechy jsou přirozeným zdrojem aminokyseliny L-arginin, která je spojena se snižováním krevního tlaku. Studie z roku 2010 zveřejněná v časopise Medical Science Monitor ukázala, že doplnění L-argininu hraje důležitou roli při snižování krevního tlaku. Vysoký krevní tlak může vést k vážným stavům, jako jsou srdeční onemocnění.
Antioxidační síla - studie z roku 2012 publikovaná v časopise Food & Function zjistila, že vlašské ořechy obsahují nejvyšší množství polyfenolů ze všech testovaných oříšků. Polyfenoly jsou typ antioxidantů, které se pojí s prevencí degenerativních onemocnění, zejména kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny.
Sběrná sezóna začíná v září a probíhat až do konce listopadu. Ořechy jsou připraveny na sklizeň, když začne praskat vnější zelený lusk obklopující ořechy. V tuto chvíli přichází na řadu mechanické třepačky, které se postarají o sklizeň. Všechny zbývající plevy jsou zcela odstraněny. Ořechy se vysuší, vyčistí a balí za účelem prodeje jako vlašské ořechy "ve skořápce". Některé se přesunou k dalšímu zpracování, kde probíhá odstranění skořápky. Po odstranění se vlašské ořechy dále třídí podle velikosti a míří na prodejní pulty.
Vstoupit do e-shopu >>
Zdravotní výhody
Pěstování




Nutriční hodnoty na 100g
Energetická hodnota: |
2954 kJ
706 kcal |
Tuky: | 65 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 6 g |
Sacharidy: | 14 g |
z toho cukry: | 1 g |
Bílkoviny: | 15 g |
Sůl: | 0.02 g |
0